Simbol Int Bonanova

Programa de Garantia de Qualitat en Instal·lacions de Radiodiagnòstic Mèdic

Necessitats a què respon el contingut del curs:

L’ús de radiació ionitzant en l’àmbit mèdic és cada cop més rellevant. Proves diagnòstiques, tècniques intervencionistes,  tractaments terapèutics, intervencions traumatològiques i de cirurgia  major, la prescripció d’exploracions radiològiques, cribratges a pacients asimptomàtics...en són exemples clínics quotidians. La radiació és una eina. Les eines no són bones ni dolentes en sí mateixes. La seva “bondat” bé donada per com s’utilitza. L’utilitarisme és una branca de l’Ètica que defensa el fet que una cosa és bona si està ben utilitzada. I amb la radiació passa exactament això. Només si se’n fa un ús correcte, aquesta eina serà l’adient.

 

Per mirar de garantir-ho, la legislació de cada país publica documents en forma de Lleis Orgàniques, Reals Decrets, i Normativa Específica que són d’obligat compliment i que pretenen minimitzar raonablement els riscos intrínsecs de la radiació, obtenint-ne el màxim rendiment possible.

 

En aquest context, als serveis d'Imatge pel Diagnòstic es detecta que, per una banda, existeix una manca de consciència generalitzada entre el personal d'un servei d'imatge pel diagnòstic (ID) amb relació al fet que un Protocol  de Garantia i Qualitat no és un  document "inert" sinó que el fet de complir-lo fa que es puguin obtenir millors resultats diagnòstics amb menys detriment radiològic.


El curs es dissenya de manera que permeti aquesta necessària presa de consciència de la importància operativa del programa de garantia de qualitat, i facilita que els serveis puguin dissenyar i implantar els seus propis programes de garantia de qualitat sense que sigui necessari subcontractar aquestes tasques a tercers.

 

Per una altra banda, i amb relació a la capacitació dels tècnics d'imatge per al diagnòstic, es considera necessari que el personal associat a aquests serveis conegui en profunditat el document,  així com els detalls de la seva elaboració, cosa que incidirà en què aquest personal pugui comprendre millor la seva funció, aspectes que, actualment, es troben a faltar als serveis.

 • Dirigit a:

  30 places

  Dirigit a: Tècnics d'Imatge per al Diagnòstic i Medicina Nuclear que treballin en unitats de radiodiagnòstic.

 • Dates i horari del curs

  · Dilluns 23/05/2022 i dimarts 24/05/2022 de 15:00 a 19:50: teoria (inclou un descans de 20 minuts).
  · Dimecres 25/05/2022 i dijous 26/05/2022 de 15:00 a 18:00: pràctica**.

  **Una hora per grup, cadascun dels dies. Per confeccionar els 3 grups de pràctiques (15:00 a 16:00, 16:00 a 17:00 i 17:00 a 18:00) s'enviarà a les persones inscrites un qüestionari per identificar preferències i es realitzaran els grups tenint en compte aquesta informació així com l'ordre d'inscripció definitiva (matrícula).

  La pràctica és obligatòria per poder obtenir el certificat de formació.

 • Més informació:

  Aquest curs representa una gran oportunitat per aprendre aspectes bàsics de la gestió de diferents paràmetres del control de qualitat en l’àmbit dels serveis de Radiodiagnòstic, especialment en tot allò que té a veure amb la seguretat (tant dels/de les pacients com dels/de les treballadores d’aquests serveis).

  Es tracta d’un curs teòrico-pràctic en modalitat PRESENCIAL, dirigit a Tècnics/Tècniques en Imatge pel Diagnòstic i Medicina Nuclear, on es podran simular situacions reals de treball, cosa que permet optimitzar l’aplicabilitat de l’aprenentatge al lloc de treball.

  Es realitzarà una petita avaluació tant de la part teòrica com de la pràctica.

  Esperem doncs poder comptar amb la vostra assistència i us animem a tenir una actitud proactiva i participativa durant el curs.

  Curs acreditat pel Consell Català de Formació Continuada Professions Sanitàries.

   

  Preu del curs:

  115 € (Públic general)

   90 €  (exalumnes de l'Institut Bonanova membres de la Fundació Bonanova i centres col·laboradors de l'Institut Bonanova)

   

 • Dates de la preinscripció:

  Del 20/04/2022 al 22/05/2022

Contacte

Institut Bonanova

Passeig de la Circumval·lació, 8
Barcelona 08003
ibonanova@parcdesalutmar.cat
93 254 04 97 · Fax: 93 254 05 04

 

Ministerio de Educación

Servicio Público de Empleo Estatal

 

Ajuntament de Barcelona

Generalitat de Catalunya. Departament d'Ensenyament

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut

Generalitat de Catalunya. Departament d'Empresa i Ocupació

Consorci d'educació de Barcelona

© 2020 Institut Bonanova | Nota Legal | Perfil del contractant | Política de cookies | Transparència | Fundació Bonanova